01/02/2008

Uyuni (Salar aller-retour)

(23/01/08)   Uyuni (Salar aller) (33 km)

(Enzo)

 

IMG_9990

Tout cyclo qui traverse la Bolivie fait un passage presque obligé par Uyuni afin de s'immortaliser roulant sur le salar.
Nous venons de passer une petite semaine à nous traîner dans la boue pour arriver devant... un immense lac. On savait que le salar se recouvrait en partie d'une couche de quelques centimètres d'eau durant la saison des pluies, mais là c'est presque une mer qui s'étend devant nous. C'est bien simple, même les 4x4 ne peuvent s'aventurer plus loin que l'Hostal Del Sal ne se trouvant pourtant qu'à une petite vingtaine de kilomètres de la côte... heu... de l'entrée du salar.

Quelle déception ! Tout ça pour ça !

IMG_9981

Bon, on va essayer de vite oublier et de se consoler en nous disant qu'en nous dirigeant au plus vite vers le sud nous nous éloignerons peu à peu de cette saison des pluies vraiment pas faite pour la pratique du vélo.

Petite consolation, nous dormirons dans un hôtel en sel... très petite consolation.


(Corinne)

IMG_9989

Alle cyclisten die latijns-america doen, willen over de Salar van Uyuni rijden. De Salar ligt uitgestrekt achter Uyuni, maar we moeten eerst nog een 20-tal kms (tot het dorp Colchani) rijden, waar routes in de salar rijden.   Opnieuw is de weg nat en modderig met grote plassen, hangen de fietsen en schoenen snel vol en rijden we lange stukken naast de weg.    De salar weerkaatst de zon.   In het dorp Colchani lijkt het (zoals in vele kleine dorpjes in Bolivie) dat er net een bom gevallen is : straten in aarde (=modder) met grote plassen, kleine (vrij miserabele) huisjes, amper een winkeltje,... Dit is de ingang van de salar en is helemaal niet toeristisch uitgebaat.   Wel komt er om het half uur een jeep vol toeristen doorgereden om de salar in  te rijden.   Ik vraag mij af wat de mensen die hier wonen van deze toeristen-parade denken...  Men vertelt ons in het dorp dat het onmogelijk is om met de fiets in de salar te gaan, omwille van teveel water... In Uyuni hadden men ons vertelt dat er water was, maar ook droge stukken en dat het met de fiets wel kon... Nog een 5tal kms rijden om de salar van dichtbij te zien en dan zullen we het zelf wel zien... Ontgoocheling, idd teveel water om er met de fiets op te rijden (=soms tot 30 à 40cms diep...)   De salar lijkt eerder op een 'meer'.   Zelfs de jeeps hebben grote moeite om te rijden en zouden naar het schijnt enkel tot  het zout-hotel gaan (=hotel helemaal in zout, maar waar nu niet meer gelogeerd wordt omdat er geen sanitairsvoorzieningen zijn) dat zich op slechts 20 à 30kms in de salar bevindt.   Er is ook een eiland (+/-70kms ver) en een volcaan, maar daar gaan de jeeps nu (met deze wateroverlast) niet.   Ook al ga je met de jeep op de salar, dan zou men bijna enkel water zien... De salar is overstroomt...   Ik loop effen met mijn voeten in het water om te zien of het toch niet te doen is, maar moet al snel opgeven.    Het zout-water is zeer bijtend (heb na meer dan 1week nog altijd een droge huid tot over mijn enkels) en je kan er dus best niet te lang doorheen stappen.   Het zou ook desastreus voor onze fietsen zijn (ketting, etc...)   Spijtig, misschien dat het water morgen wat gedaald is(?)...  We keren terug naar Colchani en daar vinden we ook een zout-hostal.  

IMG_0007
 

Alle muren en meubilair (bedden, stoelen, tafels, enz) is helemaal in zout en het is helemaal niet duur.   Er is juist nog 1 klein kamertje vrij, want iets later komen er 2 jeeps aan met een bende toeristen (oa een Duitser, Autraliers, Zweden, Americanen van San-Francisco en ook een koppel Nederlanders (leuk om nog eens met nederlandstaligen te spreken)) waar we een gezellige babbel-avond mee doorbrengen.    

 

(24/01/08)   Uyuni (Salar retour) (27 km)

(Enzo)

Retour à la case départ.
Il fait "dégueu", nous sommes en train de nous tâter : On prend le bus pour nous rapprocher de l'Argentine, ou bien on continue à se taper des moyennes de 25 km/jour à pousser nos vélos dans la boue ?

Et bien ce fut facile de trancher, nous ne prendrons pas le bus car les routes sont tellement impraticables que le départ de ceux-ci est tout à fait incertain (de toute façon ils sont over-bookés).
Donc demain, là où les bus ne passent en principe pas, deux cyclos sans moteurs se forgeront un passage. Quel courage !

Allez, tous en coeur . "Quel courage !"


(Corinne)

De volgende dag is de salar nog een even groot 'meer'... Spijtig, nu zullen we zeker nog eens naar Bolivie terugkomen...   Het is weliswaar regenseizoen, maar de exacte weersomstandigheden zijn nooit te voorspellen.  Naar het schijnt zou het vorig jaar tijdens het regenseizoen relatief droog geweest zijn.   Dit jaar is er uitzonderlijk veel regen.   Terug in Uyuni aangekomen (waar het weer regent) zien we op het TV-journaal dat er grote overstromingen in La Paz, Cochabamba en Santa-Cruz zijn.   De toestand mbt wateroverlast door de vele regen is momenteel in Bolivie vrij ernstig te noemen, met reeds een 20tal doden.   Toeristen zitten dagen in bepaalde stadjes vast.   Bussen rijden niet (=te gevaarlijk) en treinen zijn volgeboekt.   In Uyuni zien we meerdere toeristen die er reeds 3 à 4 dagen niet weten hoe er weg te geraken.   Ook wij denken eraan eventueel een bus richting Tupiza en Vilazon te nemen (want ik ben de modder en de regen een beetje beu), maar tevergeefs, ook wij krijgen als antwoord dat de bussen niet rijden.   Wij kunnen gelukkig wel (in tegenstelling tot de toeristen die vastzitten) nog onze fietsen nemen en onze eigen benen gebruiken om verder te gaan. 

08:15 Écrit par Corinne et Enzo dans 3 - Carnet de route Bolivie | Lien permanent | Commentaires (1) | Tags : voyage, velo, bolivie, uyuni, salar |  Facebook |

Commentaires

L'EAU ET L'AVENIR Ici, le printemps s'annonce trop tôt. En janvier 10° font s'ouvrir les bourgeons; alors que nous aurions besoin d'un peu de gélées
Quel bonheur de voir vos photos et de poursuivre votre parcours.
Chaque goutte d'eau récupérée est la sauvegarde de demain.
Que votre joie et votre bonheur vous abreuvent d'un futur meilleur.
Michèle

Écrit par : Swann | 03/02/2008

Les commentaires sont fermés.